Skip to main content

Υποχρεώσεις Ιδιοκτητών Πολυκατοικίας σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους στην Κύπρο

Στην Κύπρο, η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών διέπεται από συγκεκριμένους νόμους και κανονισμούς που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και της ασφάλειας των κτηρίων. Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν, οι οποίες καθορίζονται από τον Περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας δούμε τις κύριες υποχρεώσεις τους.

1. Πληρωμή Κοινόχρηστων Εξόδων

Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να συμμετέχουν στην πληρωμή των κοινόχρηστων εξόδων, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Έξοδα συντήρησης και επισκευής των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων, όπως ασανσέρ, κλιμακοστάσια, αποθήκες, και κοινόχρηστοι κήποι.
  • Δαπάνες καθαριότητας των κοινόχρηστων περιοχών.
  • Λογαριασμούς κοινής χρήσης όπως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
  • Αμοιβές για το διαχειριστή ή την επιτροπή διαχείρισης της πολυκατοικίας, αν υπάρχουν.

Τα κοινόχρηστα έξοδα συνήθως καταβάλλονται σε ταμείο που διαχειρίζεται η επιτροπή της πολυκατοικίας, και οι ιδιοκτήτες οφείλουν να εξοφλούν τακτικά τις υποχρεώσεις τους για να αποφεύγονται τυχόν καθυστερήσεις και προβλήματα στη λειτουργία του κτηρίου.

2. Ασφάλιση των Κοινόχρηστων Χώρων

Μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών είναι η ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων έναντι κινδύνων, όπως:

  • Πυρκαγιά: Η ασφάλιση κατά της πυρκαγιάς προστατεύει την πολυκατοικία από ζημιές που μπορεί να προκληθούν από φωτιά, εξασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Κεραυνός: Περιλαμβάνει ζημιές από κεραυνό που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη δομή του κτηρίου ή στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
  • Σεισμός: Η ασφάλιση κατά σεισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Κύπρος, καθώς καλύπτει ζημιές που μπορεί να προκληθούν από σεισμικές δονήσεις.

Η ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική και αποτελεί μέρος των κοινόχρηστων εξόδων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες.

3. Συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις

Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις της πολυκατοικίας, όπου λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση και τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων. Η συμμετοχή τους εξασφαλίζει τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και τη διαφάνεια στη διαχείριση των κοινών πόρων.

4. Συμμόρφωση με τους Κανονισμούς

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της πολυκατοικίας όπως ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να συντάξουν κανονισμούς και μπορούν να τους τροποποιούν, να τους αναθεωρούν, να τους αντικαθιστούν ή να τους ανακαλούν με απόφαση των ιδιοκτητών του 75% τουλάχιστο της κοινόκτητης ιδιοκτησίας, εκτός αν καθορίζεται διαφορετικό ποσοστό για συγκεκριμμένο θέμα από τη σχετική νομοθεσία.

Αυτοί οι κανονισμοί μπορεί να αφορούν θέματα όπως η χρήση των κοινόχρηστων χώρων, η στάθμευση, ο θόρυβος και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή στην πολυκατοικία.

5. Συνεισφορά στην Ασφάλεια και την Καλή Λειτουργία

Εκτός από τις οικονομικές υποχρεώσεις, οι ιδιοκτήτες έχουν επίσης την ευθύνη να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την καλή λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων. Αυτό περιλαμβάνει την αναφορά τυχόν προβλημάτων ή ζημιών στους κοινόχρηστους χώρους και την πρόληψη πράξεων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων κατοίκων.

Η εταιρεία μας

Η εταιρεία μας εξειδικεύεται στη διαχείριση και συντήρηση πολυκατοικιών, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων. Από τη διαχείριση των κοινόχρηστων εξόδων και την εξασφάλιση της αναγκαίας ασφάλισης, έως τη διαχείριση των γενικών συνελεύσεων και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, η Greystar αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άψογη λειτουργία της πολυκατοικίας σας.

Panayiotis Michael, CEO